Nn täti
16.06.2008 - 23:16
Nyt koen olevani niin tuttu että voin esittää kyssäreitä ja kommentteja. Ehkä ikäviäkin.
Miten? Miten otetaan selvää miksi koira ei enää leiki?
Ja aktivointipallot + pyrämiidit voi olla vaarallisia. Niissä yhdistyy ruoka ja liike, siis jos koiralla on tyylinä viskoa palloa saadakseen namit. Pyrämiidikin on sen verran heppoista ainetta, että sen saa koottipoikanen rikki. Samoin niistä hemmetin palloista saa irti palasia.
Jos koira ottaa tyylikseen kirmata aktivointipallon kanssa riekkuen ympäri kämppää viskoen sitä saadakseen nameja, voi siitä olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Aktivoituuhan se koira siinä, kyllä - jos sitä haetaan niin sitten. Ite vaan passivoisin koiria, mutta se on tietty mun ongelma se. ;-)
 
Eli Nn täti kommentoi edelliseen postaukseen asiaa, joten kopioin sen tähän, niin ei tarvii sieltä käydä ihmettelemässä.
 
Kirjoitin edelliseen postaukseen ensin siitä, miten koiran leikkiä tulee tarkkailla ja keskeyttää leikki, jos se yltyy liian rajuksi. Kaikki lelut voivat olla todella vaarallisia, jos koira tai muu eläin niillä leikkii niin, että lelu rikkoutuu. En julkaissut sitä tekstin pätkää, koska ajattelin, että se on lukijoiden aliarvioimista, pahoittelen.
 
"Miten? Miten otetaan selvää miksi koira ei enää leiki?"
Ammattilaisen, lääkärin, fysioterapeutin tms. tutkimuksella, ettei kyse ole sairaudesta tai kivusta, miettimällä, mikä on koiran elinympäristössä muuttunut, kokeilemalla erilaisia leluja, leikkitapoja jne. Tarkkailemalla koiran käytöstä jatkuvasti, vertaamalla sitä aiempaan. Riippuu niin tilanteesta, koirasta yksilönä, lauman rakenteesta ja kaikesta, mitä en nyt tähän keksi kirjoittaa.
"Aktivoituuhan se koira siinä, kyllä - jos sitä haetaan niin sitten. Ite vaan passivoisin koiria, mutta se on tietty mun ongelma se. ;-)"
Itse asiassa ei ole vain sinun ongelmasi, vaan aika monen muunkin. Virikkeistämisen tarkoitus ei ole aktivoida koiraa. Koira tosin helposti muuttuu toimeliaammaksi, koska aktiivisuus lisää aktiivisuutta, ja jos koira on siihen saakka ollut passiivinen ja tylsistynyt, se helposti tuntuu nk. räjähtävän käsiin, kun se saa tekemisen kanavan ikään kuin auki ja alkaa taas touhuta, eikä vain makaa.
Virikkeistäminen tarkoittaa elinympäristön rikastuttamista erilaisten käyttäytymistarpeiden toteuttamisen mahdollisuutena (en osaa sitä paremmin ilmaista), -90-luvulla koiramaailmaan Ruotsista Anders Hallgrenin luoma termi "aktivointi" taas tarkoittaa koiralle tekemisen tarjoamista, ja mentiin hyvin paljon vikaan, että ajateltiin, että mitä enemmän, sen parempi.
 
En pidä itse hyvänä (myöskään vahinkoriskin vuoksi), että koiralle jätetään varsinaista tekemistä siksi ajaksi (edes niitä ihania Ottossonin puuleluja), kun itse ollaan pois kotoa. Minä haluan, että silloin, kun minä olen pois, koirat lepäävät tai tarkkailevat, kukin makunsa mukaan. Missään nimessä en halua, että ne aktivoivat itseään.Uskon, että jos tarjoan koirille monipuolisen, virikkeellisen ympäristön, ne käyttävät niitä mahdollisuuksia, mitä kokevat tarvitsevansa ja lopun ajan ovat iloisia, sopivan aktiivisia ja reippaita eläimiä.
 
Kiitos Täti Nn, kommentistasi ja hyvä, että mainitsit lelujen vaarallisuudesta, siitä ei voi liikaa varoittaa!! (Ja olinkos minä nyt tyhmä, kun en ymmärtänyt ollenkaan, mikä oli ikävä osa kommenttiasi?)